Mina tankar om


TANKEN

Det blir inte alltid som jag tänkt. För tanken var en portfolio. Men någonstans så kände jag att resan till bilden är lika intressant, om inte mer. Och resan, kalla det inspiration, hittar jag där det känns. I arkitektur, i natten med ett barn i famnen, i en fåtölj som ger mig ha-begär, i ett typsnitt, i mötet med en främling, i tanken på hur det skulle låta om Gunde Svahn pratade skånska eller i en fantastiska hotellobby i Miami. Om allt det här, och lite mer, tänkte jag skriva om här. 

Nej det blir inte alltid som jag tänkt. Ibland blir det bättre.  

Tre sätt att få inbjudande och varma porträtt

Tre sätt att få inbjudande och varma porträtt

Har du någon gång tänkt på varför vissa bilder känns mer varma och inbjudande ut? Det är ofta temperaturen och ljuset i bilden som gör det. Troligtvis struntar du helt i vilket ljus din fotograf använder, så länge bilderna bli bra. Och det är såklart fotografens ansvar att få fram rätt ljus men om du vet vad du ska be din fotograf om så ökar chansen (med ca 1 miljon procent) att du får just det du vill ha.

Så, låt oss låtsas att du ska boka en fotograf som ska ta företagsporträtt hos er. Personalen är mjuka på insidan men obekväma framför kameran och har en tendens att se ut som de hårdaste busarna du skådat så fort en kamera kommer fram. Inget fel i att se stenhård ut men om ni som företag inte vill skrämmas så är ett bra trick att ljussätta bilderna med ett mjukt ljus. Om det låter flummig så tänk så här. Person sitter på en sandstrand i eftermiddagsljuset kontra person sitter i en mörk garderob med en ficklampa mot ansiktet. Båda bilderna blir säkert bra på sitt sätt men de kommer förmedla olika saker. Och i det här fallet så är vi alltså ute efter lite mjukhet.

Det finns tre sätt som jag använder för att få till mjukt ljus och jag tänkte visa och berätta om dem här med hjälp av Elin, världens snyggaste gravidis. Håll i er.

Naturligt släpljus

För att få naturligt släpljus så måste man ha en naturlig ljuskälla (läs solen) och solen måste ligga så lågt som möjligt, tänk morgon eller kväll. Det här ljuset tycker jag skapar en värme och ett djup i skuggorna, tycker det är extra snyggt på power-porträtt på kontorisar (osäker på om kontorisar är ett ord men ni förstår vad jag menar).

gravidfotografering.jpg
dagsljus-studio.jpg

LED belysning

Om man inte vill jobba med blixt utan kunna se hur ljuset faller medan man fotograferar så är mitt tips att använda sig av en LED belysning. Finns paneler i prisklasser från 2000-80.000 beroende på storlek. Här har jag använt en panel som man kan ställa in temperatur på plus att ljuspanelen är dimbar. Bra alternativ om man inte kan styra fotograferingen efter när solen är som bäst.

led-ljus-lampa-fotografering.jpg
led-ljus-lampa.jpg

behind the scenes

med persienn kvinnan Elin

Jämt dagsljus

Ni har säkert hört begreppet ljust och fräscht. Det kan ses som ett tråkigt alternativ men sanningen är att det finns inget som kan rädda upp en bild (om man är ute efter ljus och värme) som att jobba bort skuggor. Här har jag använt mig av ett stort fönsterparti och vita väggar på sidorna för att få ljuset att studsa på sidorna. Resultatet blir ett jämt ljus. Ljust och fräscht liksom.

dagsljus-fotografering.jpg
 

Intresserad av att boka fotografering?

Name *
Name
Fotokurs

Fotokurs

Bästa tipsen för dig som ska åka till Dubai

Bästa tipsen för dig som ska åka till Dubai